AZ SCD PROBIOTIKUS TECHNOLÓGIA
Ökonet Agro
Az SCD Probiotikus Technológia - nem csak ökogazdálkodásban és biokertekben
A fenntartható mezőgazdasági termelés feltételeinek kidolgozása és megteremtése hosszú távú, több generációt érintő folyamat. Együttesen kell figyelembe venni a Magyarországon jelentkező és megoldásra váró környezeti és mezőgazdasági problémákat, valamint azokat a globális tényezőket, amelyek az emberi életfeltételek hosszú távú és megfelelő minőségű biztosításához szükségesek. A mezőgazdasági termelés és a környezetvédelem sok közös pontban találkoznak.
A világ számos országának mezőgazdaságában általánosan használt műtrágyáktól és különféle vegyszerektől remélt előnyök mellett egyre nagyobb figyelem fordul ezeknek a készítményeknek a káros hatásaira. A növényvédő szerek nagy része nemcsak a növényi kártevők, hanem számos hasznos élőlény és az ember számára is mérgezőek.
Hazánkban egy év alatt egy fő körülbelül 200 kg zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt. Gyümölcsfogyasztásunk kb. 70%-át hazai termesztésű, míg kb. 30%-át külföldi termesztésű gyümölcsök teszik ki. Zöldségek esetén: kb. 85%-ban hazai és kb. 15%-ban import zöldségeket fogyasztunk. A vegyszerek visszaszorítása és a vegyszermaradványok ártalmatlanítása minden fogyasztó számára életbevágó kérdés. Kiemelkedően fontos gyermekek esetében. Testtömegükhöz képest ugyanazon gyümölcs/zöldség vegyszermaradványai nagyobb arányt jelentenek egy felnőtt testtömegéhez viszonyítva. Relatíve nagyobb dózissal „fertőződnek”. A legtöbb szülő és hozzátartozó jó szándékúan egy gyermek vagy egy legyengült szervezet számára kifejezetten a gyümölcsfogyasztást javasolja vitamin utánpótlásként. Helytelen termesztéstechnológiával előállított gyümölcsök és zöldségek azonban a vitaminok mellett mérgező vegyszermaradványokkal is ellátják szervezetünket. A növényvédő szerek krónikus egészségkárosító hatása jól ismert. Hajlamosak a bioakkumlációra, mely a szervezetben – zsírszövetekben – való felhalmozódást jelent, valamint biomagnifikációra, azaz a táplálékláncon belüli feldúsulásra is. Nemzetközi vizsgálatok kimutatták, hogy a természetes gazdálkodásból származó zöldség- és gyümölcsfélék valamint élelmiszerek szignifikánsan kevesebb növényvédőszer-maradványt tartalmaznak, mint a hagyományos termesztéssel előállítottak.
Elszennyeződött világunkban egyre nő azon termelők száma akik célkitűzése igazodik a fogyasztók igényeihez, hogy olyan élelmiszereket állítsanak elő, amelyek nem tartalmaznak az egészségre káros vegyületeket, vegyszermaradványokat. Az SCD technológia által a természet egyedülálló erejét felhasználva lehetőségünk nyílik a vegyszermentes és környezetbarát „fenntartható mezőgazdasági termelés" megvalósíthatására.
Az SCD Probiotikus-technológia hatása a növénytermesztésben:
• A talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítása.
• Talajok mikroflórájának helyreállítása; talaj vitalitás, biológiai aktivitás fokozása.
• Talajszerkezet javulása-morzsalékosodás, kedvezőbb vízgazdálkodás, kevesebb talajmunka.
• Tápanyagok megőrzése, szerves anyagok lebontása erjesztés által.
• A mikro és makro elemek feltáródásának elősegítése.
• Humusztartalom növelése, tápanyag utánpótlás és körforgás biztosítása.
• Káros mikroorganizmusok, rothasztó folyamatok visszaszorítása.
• Hasznos bioaktív vegyületek előállítása: szerves savak, antioxidánsok, vitaminok, fitohormonok, enzimek, specifikus antibakteriális anyagok.
• Fotoszintetizációs folyamatok fokozása.
• Erőteljesebb csírázóképesség, gyökér- és hajtásképzés elősegítése.
• Egyenletes terméskötődést és érést, kiegyenlített, nagyobb termésmennyiséget és hosszabb tárolási időt eredményez.
• Termesztett növények kórokozókkal szembeni ellenállóságának növelése.
• Nem lehet túladagolni, nincsenek mellékhatásai, nem toxikus.
• Alkalmazását követően nincs betartandó várakozási idő a betakarításig.
• Kiegyenlített, nagyobb termésmennyiség.
• Folyamatos használat mellett a gyomosodás csökkentése.
• Gyorsított trágyaérést és kiváló minőségű, tápanyagokban feldúsult komposzt előállítását teszi lehetővé anaerob módon, a hagyományostól eltérően forgatás nélkül.
• Rendszeres használatával a ÖKONET Agro segíti és stabilizálja az adott környezetben élő hasznos mikrobák tevékenységét.
Az SCD Probiotikus-technológia alkalmazásával bekövetkező változások a növénytermesztésben:
Csökkenő tényezők:
• Vegyszerhasználat (műtrágya, peszticid)
• Talajművelés (eszköz, munkaerő, energia, idő)
• Termésveszteség, kockázat
Növekvő tényezők:
• Termésmennyiség és minőség (beltartalom)
• Termésbiztonság
• Eltarthatóság
• Árbevétel és nyereség
Az SCD Probiotikus kultúra, mely az ÖKONET Agro alapja egy élő kultúra, ezért
• alkalmazása alapvetően különbözik a műtrágyáktól és más mezőgazdasági kemikáliáktól,
• fontos a megfelelő környezet megteremtése és fenntartása a mikroorganizmusok túléléséhez, növekedéséhez és szaporodásához:
• a talaj pH-ja lényeges: szántóföld és gyümölcsös esetében a pH: 6.5 optimális,
• a talaj nedvességtartalmát fenn kell tartani: szükség esetén komposzttal, füves talajtakarással, csepegtető öntözéssel,
• az ÖKONET Agro terméket megfelelően hígítani kell alkalmazás előtt.
Nem létezik általános használati útmutató az ÖKONET Agro termékhez, mint pl. a műtrágyákhoz, vagy más vegyszerekhez. Ennek okai a különféle termesztett növényekhez tartozó és földrajzilag is eltérő agro-ökoszisztémák. Az ÖKONET Agro készítményeket olyan módon kell használni, ahogy az adott környezet számára a legmegfelelőbb.
Ismerje meg az AGRO termékeket
Vissza
|