PROBIOTIKUS TÁPLÁLÉKAINK - ÉLŐ ÉTELEINK
Az elmúlt évtizedben az egész világon az egyik kiemelt kutatási terület volt az emberi szervezetben élő jótékony mikroorganizmusok, a bélflórát alkotó probiotikumok szerepének, hatásának a vizsgálata.
Az egészséges bélflóra mintegy 400 különféle mikróba törzsből (baktérium, gomba) áll. Egy gramm béltartalomban kb. 1 billió baktérium+gomba fordul elõ.
Az ember napi mikróba forgalma: bekerülés 105 - 108 csíra/nap, kibocsátás 109 - 1012 csíra/nap. Egy felnõtt testtömegébõl 1-1,5 kg-ot tesznek ki az emésztõrendszer mikróbái. Ezek a mikroorganizmusok szimbiózisban élnek velünk és fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. Születés után, az anyatejjel jutnak a csecsemő szervezetébe és megtelepednek a bélben. Szervezetünk 10-szer annyi mikróbát tartalmaz, mint amennyi sejtünk összesen van. A velünk szimbiózisban élő baktériumok közül a különféle tejsavbaktériumok a legjelentősebbek, mert az ő jótékony hatásuk nyilvánul meg a legszélesebb körben, és hat a legközvetlenebbül az egészségünkre:
• megakadályozzák a kórokozó baktériumok, paraziták és gombák elszaporodását,
• segítik az emésztést,
• javítják a tápanyagok lebontását és felszívódását,
• lebontják a tejcukrot és egyéb olyan anyagokat amelyet a szervezet nem képes önmagában megemészteni,
• csökkentik az allergiás reakciók kialakulását,
• a környezetből, táplálékból bekerülő mérgező anyagokat semlegesítik,
• a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat termelnek,
• elősegítik a bélrendszer perisztaltikus mozgását,
• fokozzák az immunrendszer reakciókészségét,
• csökkentik az antibiotikumok által okozott mellékhatásokat.
A belek és az ott élő baktériumok, azaz a bélflóra egy olyan egyensúlyi állapotban vannak, amelyet külső hatások könnyen felborítanak. Ezek közül a legjelentősebb tényezők: dohányzás, alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek, antibiotikumok szedése, kemoterápia, radiológiai kezelés, stressz, helytelen táplálkozás (finomított cukrok, szénhidrátok, tartósítószerek, mesterséges színezékek, adalékanyagok, ízfokozók, növényvédő szer maradványok, stb.) vagy egyes betegségek. Mivel az immunanyagok kb. 70 %-át a bélflóra termeli, ennek károsodása súlyosan veszélyezteti immunrendszerünk normális működését. Ilyen körülmények között néhány káros baktérium vagy gomba elszaporodhat a jótékony baktériumok rovására. Az egyensúly megbomlása betegségekhez vezet, melynek jelei: az ellenálló képesség csökkenése, fáradtság, emésztési zavarok, felszívódási problémák, bőrproblémák (pl. ekcéma) és allergiás reakciók kialakulása.
A baktériumok fogyasztásának elmélete különösnek hangzik, azonban évezredek óta természetes táplálékok, fermentált élelmiszerek, különösen tejféleségek vagy joghurtok formájában rendszeresen fogyasztjuk őket.
A probiotikus készítmények olyan törzseket tartalmaznak, melyeknek a terápiás hatása tudományosan bizonyított. A kereskedelmi forgalomban kapható probiotikus készítmények leggyakrabban egy-két probiotikus fajt tartalmaznak.
A probiotikus törzsek keveréke (multi törzsek), mint pl. egyes SCD termékekben, amelyekben mintegy 14 probiotikus baktériumtörzs található, egy-egy törzs hatásához viszonyítva szignifikánsan növelik a várható hatást, sőt számos bioaktív vegyületet szintetizálnak: többek között vitaminokat, antioxidánsokat, enzimeket, aminosavakat, nukleinsavakat.
Az SCD Probiotikus-technológia használatával előállított kiváló hatású, szélesspektrumú probiotikus étrend-kiegészítő termék: az ÖKONET Herbal
Vissza
|